Olimpiyatların Tarihçesi

Olimpiyatların Tarihçesi

Olimpiyatların ortaya çıkma süreci

Milattan öncesinde eski Yunan dönemlerine kadar tarihi olan bir alışkanlık olarak özetlenebilmektedir. Olimpiyatların tarihi gelişimine bakıldığında gelinen son nokta, dünyaca bilinen bu karşılaşmaların 4 yılda bir yapılan çok önemli spor müsabakaları şeklinde anılması durumudur.

Olimpiyatların başlangıcı ve gelişiminden itibaren, yakın geçmişte olimpiyatların çok fazla ülkeden katılım yapan atletlerle her dört yılda bir farklı ülkenin topraklarında gerçekleşmesiyle birlikte hem yaz hem de kış olimpiyatları olarak iki farklı kategoride incelenmesi mümkün hale gelmiştir. Normal şartlarda olimpiyatların ilk ortaya çıkış sürelerini 2700 yıl öncesine dayandırmak mümkündür.

Ne zaman ki Eski Yunan medeniyetlerinin gerilemeye başladığı görülmüştür, arkasından bağlantılı olarak olimpiyatlara duyulan ilgi ve alaka da azalmış; kısacası olimpiyatlar üzerindeki popülerliği kaybetmiştir. Ancak 1896 yılına gelindiğinde olimpiyatlar tekrardan revaçta olmaya başlamış ve günümüze gelene kadar hala sürdürülen ve oldukça önem verilen organizasyonlar haline gelmişlerdir.

Olimpiyat tarihleri ve yerleri nelerdir?

Olimpiyat oyunları Eski Yunan’da başlatıldıktan sonra 600 yıl boyunca, Yunanlıların ciddi anlamda ilgi gösterdiği bir müsabaka oyunu niteliğindeydi. Ancak bu oyunlara dönemin en çok nüfuslu olan kölelerin katılmasına izin verilmeyerek yarışacak kişilerin sadece ve sadece Yunan soyundan gelmesi gerekliliği konulmaktaydı. Daha sonrasında Yunan yarımadasını Romalılar alınca bütün bu kurallar ortadan kaldırılarak İmparatorluktaki herkesin oyunlara katılabilme imkanı ortaya çıkartılmıştır.

Bu oyunların hazırlığı 10 ay öncesinden başlar ve yarışmacılar finale son 1 ay kala Elius’a gelip burada çok sıkı idman yapmaya devam etmişlerdir. Oyunlar bitip ödül kısmına gelindiğinde kazanan yarışmacılara ödül olarak zeytin dalından yapılma olan bir çelenk takıldığı bilinmektedir.

Olimpiyatlara ilgi deyimi yerindeyse tam gaz devam ederken tarih sahnesinde milattan sonra 392 yılında Bizans imparatoru 2. Theodosius’un Olimpiyat oyunlarının yapıldığı çeşitli tapınakları ve stadyumları yıktırmasıyla, ardından da milattan sonra 522 ve 551 yıllarında gerçekleşmiş olan sel ve deprem olaylarınına rdından bu yapıların büyük ölçüde tahrip olmasıyla birlikte artık olimpiyatların oynanamaz hale gelmesine neden olmuştur.

Modern olimpiyat oyunları nelerdir?

Modern olimpiyatların kurucu ismi Fransız asıllı Baron Pierre De Coubertin’dir. Sporla ilgilenen Coubertin, kendi kafasındaki kurduğu felsefe gereği gençlerin normal şartlarda sadece kapalı alanlarda değil, açık alanlarda da üstelik de spor da yaparak bir şeyleri çok daha iyi öğrenip anlayabileceği hususunda görüşler beslemekteydi.Yaşadığı dönemlerde bu fikirlerini dile getirdikten sonra yeteri kadar değer görmediğini anlayan Coubertin, bu düşüncelerini dünya genelinde haklı bulunacak ve desteklenecek bir pozisyona sokmak adına çalışmalarına başladı.

1894 yılında Sorbonne Üniversitesi’nde 79 ayrı katılımcıyla birlikte “Uluslararası Spor Kongresi”ni toplayan Pierre De Coubertin, o kongrede herkesin gençler hakkında spor konusunda ufuk açıcı görevlerde bulunmasına ikna ederek Modern Olimpiyat Oyunları’nın 1896 yılında ilk kez oynanması kararının çıkmasını sağlamıştır. Bu karardan sonra gerçekten 1896 yılında olimpiyatların en başından beri ortaya çıkmış olduğu Yunanistan’da bu modern olimpiyat oyunları düzenlenmeye başlamıştır.

admin
Posted on:
Post author

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir