Ahududunun Faydaları Nelerdir ?

Ahududunun Faydaları Nelerdir ?

Ahududunun faydaları ve zararları

Ahududu bitkisi, “sultan böğürtleni” ya da “ağaç çileği” isimleriyle de bilinen oldukça faydalı bir meyvedir. Ahududu ağacı genelde ağaçlık alanlarda kendiliğinden yeşermekte, ahududu fidanı şeklinde yeşermeye başlayıp gün be gün büyümektedir. Dikenli ahududu olarak bilinen bu tür, her ne kadar ağaç olarak adlandırılsa da genelde daha çok çalılık şeklinde ormanlık alanlarda kümelenmiş halde yetişmektedirler. Bazen ormanlık alan yerine bahçelerde de yetiştirilebildiği görülmektedir.


Ahududu hakkında en sık yaşanan yanılsamalardan biri sürekli olarak dut ya da böğürtlenle karıştırılmasıdır. Ahududu yapısal olarak küçük, kırmızı, hem sulu hem de etli bir meyvedir. Bu meyve isteğe göre taze haliyle de kurutulmuş haliyle de tüketilebilir. Ahududunun yetiştiği çalılardaki ahududuların olgunlaşma süresi Ağustos ayını bulmaktadır, Haziran’da yeşermeye başlayan ahududular Ağustos’ta toplanıp tüketilebilecek olgunluğa gelmektedir.

Ahududu nerede yetişir?

Ahududu meyvesinin geçmişiyle alakalı araştırmalar yapan botanik bilimciler, bu meyvenin ilk olarak nerede ortaya çıktığını belirleyememişlerdir. Buna rağmen anavatanı belli olmayan ahududunun hem Avrupa, hem Asya hem de Amerika gibi pek çok bölgede rahatlıkla yetiştirilebildiğini söylemek mümkündür.

Ülkemizde ise ahududunun en çok Ege bölgesinde yetiştiği söylenebilir. Bu yetişme sürecinde de ilk olarak fidanın üstünde beyaz çiçekler oluşmaya başlar. Zaman geçtikçe bu çiçekler iyice olgunlaşarak ahududu meyvesi halini alır.

Ahududunun faydalarına genel bakış

Ahududu meyvesinin sağlık için gerçekten değerli bir meyve olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü ahududunun içerisinde ciddi anlamda besin değeri bulunmaktadır. Örnek verilecek olursa; 100 gramlık bir ahududunun bünyesinde 1.2 gram protein, 13,6 gram karbonhidrat, 0.9 miligram demir, 0,5 gram yağ, 22 miligram kalsiyum, 3 gram lif ve 20 miligram potasyum gibi çok önemli içerikler bulunmaktadır.

Vitamin açısından da E vitamini, C vitamini, B6 vitamini, B3 vitamini, B2 vitamini ve B1 vitamini gibi pek çok önemli vitaminleri de barındıran ahududu, bunun yanında içerik olarak 0 kolesterol içerdiğinden kolesterol hastalarına da iyi gelen meyveler arasında yer almaktadır.

  • Kanı temizleme özelliği vardır.
  • Vücudu daha dink tutarak enerjik bir yapıda olmasını sağlar.
  • İdrar söktürme özelliğine sahiptir.
  • Özellikle verem ve anemi gibi hastalıklarda çok etkili bir besindir.
  • Vücudu rahatlıkla terletir.
  • Vücuttaki göz iltihaplarını veya bademcik iltihaplarını sökebilme etkisi bulunur.
  • Daha sıkı bir doku yapısının oluşmasına yardımcı olur.
  • Kabızlığı ortadan kaldırabilir.
  • Ateş düşürücü etkisi bulunmaktadır.
  • Zehirli toksinlerin vücuttan atılımına yardımcıdır.
  • Romatizma tedavisi için etkili bir üründür.
  • Şeker hastalığı için de tedavi sürecine yardımcıdır.

Ahududu nasıl kullanılabilir?

Ahududunun faydası bu kadar çokken, doğal olarak kendisinden faydalanmak için pek çok yol da geliştirilmiştir. Örneğin; ahududunun yapraklarını temizleyerek kendisinin çayını yapıp bu faydaları daha yakından tecrübe etme imkanınız bulunmaktadır.

Bunun yanında ahududunun çiçek kısımları kaynatılıp sonrasında gargara yapıldığında, ağzınızda bulunan diş eti rahatsızlıklarınızın ve bademcik rahatsızlıklarınızın önüne geçme imkanınız vardır. Son olarak ahududu reçeli ya da ahududu meyvesi direkt olarak tüketilmeden sadece güzellik için kullanılacaksa, bu meyveyi ezerek yüzünüze sürüp maske olarak bekletmeniz, akne problemlerinizden kurtulmanıza yardımcı olmaktadır.

admin
Posted on:
Post author

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir